Enneagram

Wat is Enneagram?

Op verzoek werk ik ook graag met het Enneagram; een eeuwenoud persoonlijkheidsmodel dat zich met bewust of onbewust gedrag bezig houdt en negen types beschrijft qua denken, voelen en doen.  

Samen onderzoeken we jouw type. Per type worden eigenschappen, drijfveren, talenten en valkuilen beschreven. Met deze kennis leer jij jezelf en anderen beter kennen. Wat persoonlijke en relationele groei en ontwikkeling ten goede komt.

 

 

De negen typen en hun dynamiek

Het Enneagram bestaat uit negen persoonlijkheidstypen:

  1. De Perfectionist: hij denkt het juiste, doet het juiste en ís de juiste.
  2. De Helper (of Gever): hij geeft liefde en steun om zo zelf liefde te verwerven.
  3. De Winnaar (of de Succesvolle werker): hij is een doener en werkt vol ijver naar succes toe.
  4. De Individualist (of Romanticus): “groots en meeslepend wil ik leven” is zijn motto.
  5. De Waarnemer: hij vergaart wijsheid en analyseert op afstand.
  6. De Loyalist: hij is een verantwoordelijke, betrouwbare, bange twijfelaar.
  7. De Levensgenieter: hij is een enthousiaste, schijnbaar oppervlakkige avonturier.
  8. De Uitdager (of de Baas): hij is een autoritaire, zelfverzekerde machthebber.
  9. De Bemiddelaar: hij is een kameleon die zoekt naar harmonie.

De dynamiek van de typen

Enneagram

Bij het bepalen van je type moet je niet alleen kijken naar je dominante type – het type waar je het meest van jezelf in herkent -, maar ook naar de naastliggende typen in de cirkel. Dit zijn je vleugeltypen. Deze zorgen voor de nuances in je basistype. Voor een Perfectionist (1), zijn  bijvoorbeeld de Gever (2) en de Bemiddelaar (9) de vleugeltypen.

Je type neemt ook trekken van andere typen over, afhankelijk van de situatie. Voel je je veilig, dan ontwikkel je je tegen de richting van de pijl in en neem je sterke punten van dat type over. Bij stress daarentegen ga je je gedragen als het type wat je vindt als je met de pijl meegaat. De Waarnemer bv (5) zal in zijn ‘flow’- energie aan zelfvertrouwen en autoriteit winnen, conform de Baas (8). Zit hij in de stress, dan zal hij in een poging die stress te reduceren de meer naar buiten gerichte houding aannemen van de Levensgenieter (7).

Elk type heeft dan ook een uitgebreide beschrijving en benadering die wij samen kunnen doornemen voor een goede duiding.  Als je je type hebt geïdentificeerd, kun je je er vervolgens van losmaken, zodat je kunt groeien naar een hoger niveau van bewustzijn. 

 

MORINGA3

Psychosociale Therapie & Counseling.

Mensen die kans willen maken op de gratis Enneagram-sessie (Loterij “open dag Gezondheidscentrum Ceres”)

laat naam en email info achter op de “Contact pagina” http://www.moringa3.nl/contact/ of stuur een mail naar moringa3@live.nl onder vermelding van “Enneagram”.

De winnaars zullen benaderd worden voor een afspraak.