Werkwijze

Na een gratis en vrijblijvende kennismaking gaan we bij een wederzijdse klik samen ‘aan het werk’.  Dat begint met het doornemen van een, van te voren, ingevulde (korte) vragenlijst. Aan de hand daarvan gaan we verder inzoomen op de hulpvraag. Meestal gaat het in de vorm van gesprekken, soms aangevuld met bepaalde ‘werkvormen’ ter plaatse of huiswerk, waarbij we allebei fysiek aanwezig zijn. Beeldbellen of wandelen zijn echter ook prima opties. Soms heb je genoeg aan 4 a 5 consults, soms  minder of meer en soms gaat het in fasen. Het is altijd afgestemd en maatwerk. 

Mijn manier van werken is eclectisch en holistisch. Dat houdt in dat ik gebruik maak van verschillende theoretische stromingen en methoden. Zoals ik ook nuchter van aard ben, veel waarde hecht aan de wetenschap en tegelijkertijd met liefde en plezier ruimte maak voor spirituele zienswijzen en invloeden. Westerse en Oosterse levensvisies en -benaderingen kunnen in mijn beleving dan ook heel goed samengaan. Een van de redenen waarom ik bijvoorbeeld graag werk met *ACT

Ik haal kortom heel graag het beste uit verschillende ‘werelden’ en heb daarbij de levensovertuiging dat De Waarheid niet bestaat (ieder heeft onder de streep zijn eigen waarheid en geeft er op zijn of haar eigen manier betekenis aan) en dat alles en iedereen onlosmakelijk met elkaar verbonden is. 

Voorop staat in ieder geval dat ik cliënt/persoonsgericht werk en niet uitsluitend symptoom- of klachtgericht.  Hierdoor worden klachten effectief bestreden en wordt de algemene levensstandaard in termen van geluk, gezondheid en zingeving verhoogd.

Ik help de cliënt gevoelens, emoties, gedachten en gedrag tegen de achtergrond van zijn of haar levensloop, en met oog voor zijn of haar huidige omstandigheden en toekomstperspectief, een plaats te geven en /of te verwerken. Men leert zichzelf kennen, leert om te gaan met eventuele beperkingen en mogelijkheden benutten.

Vijf keer per jaar werk ik met kleine groepen van 4 tot 6 personen aan de hand van verschillende thema’s. Zie tabblad ‘Aanbod’ voor meer informatie hierover. De eerstvolgende groepstherapie-bijeenkomsten betreffen de thema’s ONDERSTEBOVEN, aan de hand van ingrijpende gebeurtenissen & WEG VAN ELKAAR, na een scheiding.

Zie Agenda voor de data en thema’s van de groepstherapie-bijeenkomsten. 

 

Groepstherapie:

In groepstherapie doen zich andere dingen voor dan in een een-op-een relatie tussen client en therapeut. Mensen zijn sociale wezens en individuen bestaan vooral in hun relatie tot de ander. Een groep weerspiegelt het echte leven. Hierdoor worden problemen zichtbaar en bewerkbaar. Soms is het feit dat je deel uitmaakt van een groep en ‘erbij horen’ al een nieuwe ervaring en kan dat ‘genezend’ werken. Ook word je in groepen vaak ‘geraakt’ door de reis van anderen. Dat verheldert en versnelt soms ook jouw eigen ontwikkeling. Groepstherapie is een hele effectieve aanpak, waarbij geldt ‘hoe hechter de groep, hoe groter het effect’. Het rendement van groepstherapie is soms groter dan van individuele therapie of biedt minimaal aanknopingspunten voor jouw individuele therapie.

Voordelen groepstherapie:

Groepstherapie biedt samenvattend vele voordelen:

  • Herkenning. Een voordeel van groepstherapie is dat iedereen vraagstukken kent, ook al verschillen die van elkaar. Naar elkaars problemen luisteren, doet je relativeren. Herkenning van problemen bij anderen wekt vaak als een grote bron van opluchting en vermindert het gevoel van eenzaamheid.
  • Erkenning, aanvaarding en begrip. Je ontmoet je mensen die echt begrijpen waar je het over hebt. Veel deelnemers vinden steun en troost bij elkaar.
  • Bewustwording. In een therapiegroep wordt meteen zichtbaar, hoe jij met anderen omgaat. Mensen nemen ook vaak een bepaalde rol aan in een groep.
  • Spiegeling. In groep wordt duidelijk hoe je in realiteit reageert en zie je jouw eigen aandeel in situaties. De groep helpt jou om te begrijpen wie je echt ben en niet wie je denkt te zijn.
  • Groepstherapie nodigt je uit je praten over het probleem. Gevoelens van herkenning, boosheid, verdriet en/of genegenheid kunnen met de groep worden gedeeld.
  • Inspiratie. In de groep vind je voorbeelden hoe anders met problemen om te gaan. Je leert van anderen.
  • Hulp en heling. Vanuit feedback en contact met de andere groepsleden ontdek je gedurende de therapie patronen in jezelf en in jouw relaties met andere mensen. Het meeleven met anderen helpt om in contact te komen met je verdriet als dat diep verborgen zit. Op die manier leer je evenveel van het proces van anderen als van je eigen traject.
  • Altruïsme. Een belangrijke ontdekking in groepspsychotherapie is dat jij anderen iets waardevols te bieden hebt.
  • Experimenteren. In een groepstherapie kun je in een veilige situatie proberen om jezelf op nieuwe manieren te uiten 

 

 

 

 

Het geheel is meer dan de som der delen

 

Aristoteles

Griekse filosoof

MORINGA3

Psychosociale Therapie & Counseling